Aldri før har antallet mennesker som er drevet på flukt vært større. De møter mer piggtråd enn noensinne. Aldri før har markeringen av Yemanedagen vært viktigere for oss som ønsker vise mer medmenneskelighet og solidaritet.
Yemanenettverkets krav til politikerne ved stortingsvalget 2025:
- Lengeværende asylsøkere med endelig avslag må få VARIG OPPHOLD på humanitært grunnlag senest 10 år etter registrering
- Grunnleggende MENNESKERETTIGHETER for asylsøkere
- rett til helsehjelp på linje med resten av befolkningen
- rett til arbeid, utdanning og bolig
- Dagens regler for tilbakekalling av oppholdstillatelse må endres. Vi krever at det innføres en FORELDELSESFRIST på 10 år
- BARNETS BESTE må komme først. Vi krever at barnets beste ikke overkjøres av det som blir omtalt som innvandringsregulerende hensyn
- Norge må følge FNs anbefalinger og tolkning av Flyktningkonvensjonen
I februar ble Ezana (21 år i Norge) internert på Trandum, og i september ble han sendt tilbake til Etiopia. Datteren på 8 år gråter og forstår ikke hvorfor pappa ikke får være her. Blant de som er blitt sendt ut, og i gruppen som ble hentet til Trandum i høst, er det tre som er foreldre til barn som de har nær kontakt med og som trenger dem. Dette bildet av Ezana og statsminister Jonas Støre ble tatt i Oslo sentrum i 2022.
Nagga Hailemichael flyktet fra Etioipa som tenåring og kom til Norge i 2002.Han er 44 år og driver egen gård i bygda Høsøen i Røros kommune. Politikere og lokalsamfunn har engasjert seg for at Nagga skal få opphold. Denne saken er et eksempel på at det finnes mangler ved dagens ordninger som gir utslag som ikke synes rimelige. Kilde: innlegg fra samtlige partier i kommunestyret i Røros, Arbeidets Rett 05.11.24
Rettssikkerhet for de internerte på Trandum
– Stopp tvangsutsendingen av etiopiere, følg UNHCRs råd og NOAS sine anbefalinger!
Regjeringen vektlegger – mer enn før – å returnere asylsøkere med endelig avslag. Av de 15 etiopierne som er tvangsreturnert tilbake til Etiopia hittil i år, hadde 12 vært i Norge i mer enn 10 år, to av dem i over 20 år. Flere har barn.
I høst ble ny gruppe hentet av Politiets utlendingsenhet (PU) til Trandum for tvangsutsending. En etiopisk delegasjon på seks menn har avhørt dem uten at asylsøkernes advokat eller norsk politi fikk være tilstede.
Natt til torsdag 31.oktober ble Nagga Hailemichael (22 år i Norge) hentet på gården sin på Røros.
Nagga beskriver møtet med den etiopiske delegasjonen i intervju med Vårt Land (02.12.24). Dei oppsøkte meg på cella. Dei trengde seg på og var svært truande, det var skremmande. Intervjuet beskriver i detalj den manglende rettssikkerhet som Nagga ble utsatt for på Trandum.
I Røros har ordfører Isak V. Busch (Ap) og gruppelederne for partiene engasjert seg for å hindre tvangsutsending av Nagga Heilemichael.
Retten til rettssikkerhet
Mange, – biskoper, organisasjoner, enkeltmennesker – har sendt brev til regjering og folkevalgte om behandlingen asylsøkere med avslag får på Trandum.
I svar til Mennesker i limbo (MiL) i Bergen skriver justisdepartementet om de dette gjelder på Trandum: Det dreier seg ikke om asylsøkere, men om personer som har fått prøvd sin søknad og som har endelig avslag på opphold i Norge. Betyr det at de som har endelig avslag på asylsøknad ikke har krav på den samme rettssikkerheten – m.a. advokat tilstede under forhør – som andre mennesker? På Stortinget har Birgit Oline Kjerstad(SV) bedt justisminister Mehl komme og si hva hun vil gjøre med rettssikkerheten på Trandum, forslaget er støttet av Une Bastholm (MDG), Dag Inge Ulstein(Krf) og Tobias Drevland Lund (Rødt).
Tilsynsrådet for Trandum sier i brev til Politidirektoratet (POD) at de internertes rettssikkerhet er tilnærmet ikke-eksisterende under de aktuelle samtalene, og ber POD sørge for at den eksisterende praksisen tar slutt.