Yawar Sultan Jat sin sultedød
Han går og sjangler og har problemer med å bevege seg. Noen har sett at han har stått og leitet i søppeldunkene: Enten må vi få utbetale ham penger til mat, eller så må han bli hentet og sendt ut. Vi kan ikke la ham sulte i hjel her.

Antirasistisk.no 04.01.2021

Hussein Abdollahi sin ubehandlede kreft
Han hadde vært i Norge i 16 år som ureturnerbar asylsøker. Hussein Abdollahi (62) døde av kreft 05.08.2020, fortsatt som ureturnerbar og uten rett til legehjelp.

Antirasistisk.no, 05.01.2021

Masoud Panahi Toothami sine tapte år, og hans død
Han rakk aldri å bli en aktiv bidragsyter som lege i sitt nye hjemland, slik han hadde drømt om. 28. februar 2019 gikk han bort, snaut 55 år gammel. Ti års venting i uvirksomhet på ulike mottak hadde tappet ham for tid og krefter.

Antirasistisk.no, 06.01.2021

En fortvilet nigerianer sin drukningsdød
Da lå han kraftig nedkjølt og bevisstløs. Det ble gjort forsøk på gjenopplivning, uten resultat.
Det viste seg at den danske kapteinen på båten hadde bedt norske myndigheter om legehjelp til mannen. I stedet organiserte vi vakthold med politistyrker for å skremme ham fra å gå i land. Hvis det skjedde, ville vi nemlig hatt internasjonale forpliktelse til både å gi ham helsehjelp og til å la ham søke asyl.

Antirasistisk.no 07.01.2021

Yemane Teferi, hans liv og hans død
Yemane ville ikke returnere frivillig til Eritrea. Rapporter fra ulike internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner omtaler soningsforholdene i eritreiske fengsler og forvaringssteder som umenneskelige. Mange kilder forteller om tortur. Beskrivelsene gir et inntrykk av voktere med manglende kunnskaper om fangebehandling: Streng disiplin ved bruk av vold, manglende rettsikkerhet, dårlige sanitære forhold, overbefolkning og begrenset med mat. I motsetning til mange andre afrikanske land hvor soningsforholdene også er svært dårlige, gis utenforstående ikke tilgang til fengsler og forvaringssteder i Eritrea.

Antirasistisk.no, 08.01.2021