Marianne Borgen, ordfører i Oslo

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim
Marte Mjøs Persen, ordfører i Bergen
Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand
Frode Berge, leder for Stavanger Arbeiderparti
Olav Fykse Tveit, biskop for Nidaros domprosti, preses i Den norske kirke

HVORDAN GJENREISE HUMANITETEN I MØTE MED DE PAPIRLØSE
PROGRAM FOR SEMINARET 4. MARS 2021
18.00: Simon Stranger leser

18.05: Hvordan gjenreiser vi humaniteten i møte med de papirløse? Olav Fykse Tveit, biskop for Nidaros domprosti, preses i Den norske kirke

18.15 Lengeværende ureturnerbare/papirløse: Et situasjonsbilde. Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS)

18.30: Hussein, i samtale med Arne Viste

18.40: Hvorfor trenger vi en løsning for lengeværende ureturnerbare/papirløse? Hva bør løsningen være? Innlegg fra ordførere:
Rita Ottervik, ordfører i Trondheim
Marthe Mjøs Persen, ordfører i Bergen
Marianne Borgen, ordfører i Oslo
Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand
Frode Berge, leder for AP i Stavanger

19.00 Panelsamtale: Hvordan gjenreiser vi humaniteten?
– Arne Viste, initiativtaker bak Plog AS
– Pål Nesse, generalsekretær i NOAS
– Nasim Alimoradi, styremedlem i Mennesker i Limbo
– Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær, Kirkens Bymisjon

19.30: Nasim Alimoradi, styremedlem, Mennesker i Limbo, leser

19.35: Slutt

Konferansier: Rune Berglund Steen, leder, Antirasistisk Senter

Mange lever iblant oss som “papirløse”, det vil si uten lovlig opphold, år etter år. Mange av disse lever under svært vanskelige forhold, med dårlig tilgang til og med på grunnleggende helsetjenester. Konsekvensen er liv som går med til unødig lidelse, fortvilelse og maktesløshet. En del har ventet lenge på et amnesti som stadig ikke er gjennomført.

Norge har generelt valgt en svært hard politikk i møte med disse menneskene, også sammenlignet med mange andre europeiske land. I stedet for å møte dem med et minimum av empati, har norske myndigheter valgt å straffeforfølge norske borgere som har stilt opp for dem. Vi spør hvordan vi kan gjenreise humaniteten i møte med mennesker som faller på utsiden av det norske samfunnet.

(Seminaret skulle opprinnelig vært avholdt 8. januar til minne om Yemane Teferi, som på denne datoen i 2016 døde etter å ha tilbrakt det meste av livet på flukt, og mer enn 20 år i asylmottak.)

Arrangører: Mennesker i Limbo, Flerkulturelt kirkelig nettverk i Norges Kristne Råd, Rettferdighet i asylpolitikken (RIA), Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF), Foreningen av tolvte januar, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Norsk Folkehjelp, Amnesty International Norge, Mennesker i Limbo, Refugees Welcome Norway, Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA), Antirasistisk Senter.